Блог

Какво трябва да знаете за усложненията и неуспеха при денталните импланти

Какво трябва да знаете за усложненията или неуспеха при денталните импланти

(Фактори за успех, планиране, ранни проблеми, късни проблеми, признаци на провал, предотвратяване, алтернативи)

Ранен и късен неуспех при денталния имплант

Зъбният имплант е метален елемент(или керамичен), който е хирургично прикрепен към челюстната кост, за да поддържа изкуствен зъб. Веднъж поставен, зъболекарят монтира към импланта заместващ зъб.

Зъбните импланти имат висок процент на успеваемост, но някои хора имат проблеми със зъбните импланти. Смята се, че около 5 до 10 процента от зъбните импланти се провалят скоро след процедурата.

Ако Ви се наложи хирургична намеса за поставяне на  зъбни импланти, или ако в момента имате имплант, ето някои неща, които трябва да знаете.

Какви фактори влияят върху успеха на денталните импланти?

Многобройни фактори могат да повлияят на успеха на денталния имплант. Те включват:

1. Парадонтални проблеми 

Здравите венци са критерий за поставяне на  имплант и не би било добре да се подлагате на такава процедура ако сте с активно заболяване на венците. Това е инфекция, която може да увреди венците и челюстната кост. Нелекуваната инфекция може да се развие около импланта и да доведе до неуспех(перимукозит/периимплантит). Необходимо е първо да се подложите на парадонтално лечение.

2. Пушене

Тютюнопушенето също може да бъде причина за отказ от дентална имплантация, тъй като се ограничава притока на кръв към венците, забавя се процеса на оздравяване и се благоприятсва задържането на инфекция. Множество изследвания показват, че пушачите могат да имат степен на неуспех  до 20 процента. Да бъдеш пушач не означава, че си неприемлив за дентален имплант. Въпреки това, може да имате по-добър резултат, ако спрете да пушите една седмица преди имплантацията и ако не пушите поне два месеца след поставянето на импланта.Най-малко поне в деня на операцията.

3. Недостатъчна  кост

Една успешна процедура зависи също от достатъчна кост за поддържане на импланта. Без достатъчно здрава естествена кост хирургът не може хирургично да постави импланта в челюстта. Костна загуба може да се наблюдава при остеопороза. Това състояние се развива, когато плътността на костите намалява. Костите стават крехки и има повишен риск от фрактури. Тежкото заболяване на венците може също да доведе до влошаване обема на костта в устата.

4. Медицински състояния

Неуспехът на зъбните импланти е възможен, ако сте диагностицирани с автоимунно заболяване или състояния като ревматоиден артрит или диабет, което забавя оздравителните процеси. Бавното заздравяване може да предотврати остеоинтеграцията (процес на свързването на импланта с вашата челюстна кост). Използването на някои лекарства може също да доведе до неуспех при денталните импланти. Затова е важно да обсъдите всички лекарства  които приемате в момента с вашия лекуващ стоматолог. През 2016 г. изследователи от университета Макгил установиха, че някои лекарствата могат да намалят растежа на костта. Също през 2016 г. изследователи от Университета в Бъфало съобщават за сходни резултати сред хората, приемащи антидепресанти.

5. Лоша орална хигиена 

Способността да се практикува добра орална хигиена  след поставяне ма дентален имплант също оказва голямо влияние върху степента на успех. Не сте подходящ кандидат за дентален имплант, ако мотивацията и способността ви  да почиствате зъбите си изцяло е намалена.

6. Неопитен хирург

Не всички хирурзи са равностойни. Вашият стоматолог може да ви насочи към орален хирург, но можете да изберете и сами. Опитният хирург знае колко импланта са необходими и къде точно трябва да се поставят. Това е важно, защото твърде малко импланти могат да причинят прекомерен стрес костта/на импланта и да доведат до неуспех. Също така, работата с квалифициран хирург може да предотврати ятрогенната травма, която е увреждане на периодонталната тъкан от дейността на зъболекаря. Изберете хирург с опит. Накарайте го да прегледа плана за възстановяване на зъбите.

Задавайте въпроси по време на консултацията.

Планиране преди дентална имплантация

Правилното планиране от специалиста изисква от лекаря да извърши задълбочен преглед на зъбния ви статус, за да оцени здравето на венците и челюстната кост.

Дентална рентгенова снимка дават на Вашия специалист информация за цялостното Ви орално здраве, като по този начин осигуряват данни за успеха на денталния имплант.

Планирането включва и информация за медицинската Ви история. Това включва всички заболявания, които имате, както и всички лекарства, които приемате.

Внимателното планиране е и начина, по който вашият лекар идентифицира проблеми, които биха могли да попречат на импланта. Например, може да се нуждаете от синус лифт, преди да получите имплант или костна аугментация(увеличаване обема на костта), за да се гарантира успех.

Когато търсите опитен специалист, говорете с приятели, които са имат дентален имплант и ги помолете за препоръки.

Ранни проблеми с денталните импланти

Ранните проблеми  могат да се случат малко след процедурата или години по-късно.

Имайте предвид, че след операцията ще изпитате известна болка или дискомфорт, с която можете да се справите с болкоуспокояващи. Въпреки това, говорете с вашия лекар, ако болката не се подобри след пет до седем дни.

Докато болката и подуването са чести след операцията, внимавайте за усложнения, които могат да се развият след нея:

Инфекция на мястото на импланта

Инфекцията може да се развие по време или след операцията. Рисковите фактори за инфекция включват наличие на автоимунно заболяване, пушене и лоша устна хигиена и др.

Микро-движения на импланта

Микро-движенията на импланта могат да се появят, когато зъбният имплант няма първична стабилност, понякога след незабавна смяна на зъбите(вадене и имплантиране в едно посещение).

Обикновено, изкуствен зъб не се прикрепя към импланта, докато  челюстната кост не се интегрира  с импланта. Но понякога хирургът извършва незабавна смяна на зъбите след имплантацията.

Този метод изисква по-малко посещения при лекаря, но може да доведе до допълнителен стрес на импланта и до неуспех.

Недостатъчен обем на костта

Ранният стадий на неуспех може да се случи и когато няма достатъчно кост за поддържане на зъбен имплант, но все пак хирургът завършва процедурата. Без адекватна кост, имплантът не може да се слее с челюстта.Или не добра процедура по добавянето на изкуствена кост.

Алергична реакция

Може да развиете реакция, ако сте алергични към титанова сплав, метал в някои дентални импланти. Симптомите на алергия включват подуване, загуба на вкус и може би усещане за изтръпване.

Ще ви е необходим имплант, който съдържа различен материал.

Неспазването на инструкциите на Вашия лекар

Вашите дейности и навици също оказват влияние. Наложително е да следвате инструкциите на хирурга  след операцията, за да намалите риска от усложнения. Може да бъдете инструктирани да ядете меки храни, докато мястото на импланта се лекува,  да практикувате добра хигиена на устната кухина и други.

Късни проблеми

Ето някои дългосрочни усложнения пр денталните импланти:

Увреждане на нерв или тъкан може да се случи, ако операцията не е планирана и изпълнена прецизно. Признаците на увреждане включват изтръпване на езика, устните, венците или лицето.
Отхвърлянето на чуждо тяло не се случва често, но може да се случи. Това е, когато тялото отхвърля импланта. Признаците на отхвърляне включват повишена болка на мястото на импланта, подуване, треска и студени тръпки.
Денталният имплант, поставен в горната челюст, може да изпадне в  синусите, ако не бъде направен правилен анализ.
Нараняването на зоната около денталния имплант може да разхлаби импланта, което води до отпадане.

За да сведете до минимум вероятността от дългосрочни проблеми, продължете да практикувате добра хигиена и поддържате здрави  венците. Четкайте и почиствайте с конци поне два пъти на ден, изплаквайте устата си с вода за уста, и посещавайте зъболекар за рутинни прегледи.

Функционално претоварване на импланта.След не добро протезиране.

Бруксизъм.(стискане/търкане на зъбите)

Превантивна грижа

Въпреки че някои неуспехи на денталните импланти не могат да бъдат предотвратени, можете да предприемете стъпки за намаляване на риска от повреда:

Правилно се грижете за Вашите зъбни импланти. Завишете хигиената.
Посещавайте зъболекар на всеки шест месеца.
Спрете да пушете.
Увеличете приема на калций, вит. Д за поддържане на силни кости, ако е нужно.
Посъветвайте се с вашия стоматолог дали имате нужда от лечение на бруксизъм (стискане на зъбите).
Избягвайте навици, които увреждат зъбите.

Алтернативи на дентални импланти

Зъбният имплант може да възстанови усмивката, но тази процедура не е подходяща за всички. Алтернативите за разглеждане включват:

Изработка на мост

Това е фиксирано протезно устройство, използвано за запълване на пропуските на липсващите зъби. Зъбният мост може да е подходящ за юноши, чиито кости все още растат. Има различни видове мостове и можете да се консултирате със специалист.

Подвижни частични протези

Това е снемаема протеза, по-евтина алтернатива на денталния имплант. Важното е, че

може да възстанови дълвактелната функция при тотална липса на зъби.

Подготовката като най-добра превенция

Зъбните импланти имат висок успех, но могат да се провалят по много причини.

Важно е да знаете потенциалните рискове, за да можете да предприемете стъпки за подобряване на шансовете си за успех. Това включва системно лечение, лечение на проблемите с венците или костите преди операцията, избор на опитен специалист, добро протезиране и практикуване на добра орална хигиена н преди и след операцията.