Блог

Циркониеви конструкции (Zirconia crowns)

Благодарение на изключителната си издържливост и естествен външен вид, короната от цирконий става все по-популярна.

Най-здравите корони са циркониевите. Те са изработени от цирконий, който е силикат, открит от германския химик M. H. Klaproth през 1789 г. От 60-те години на миналия век материалът има различни медицински приложения. Изключително издръжлив и 100% биосъвместим,  се използва за различни протези при хирургични операции.

Има два вида цирконий: твърд и високо транслуцентен (полупрозрачен). И двата вида могат да бъдат направени с помощта на CAD CAM технологията. CAD означава Computer Aided Designing и CAM означава Computer Aided Manufacturing. Тези технологии ви дават точен и несравним външен вид.

Както подсказва името,  твърдият цирконий е по-твърд в сравнение с транслуцентния цирконий. Той може да издържи дъвченето в дъвкателния център (т.е. задни зъби), както и бруксизмът. Твърдият цирконий също е препоръчан за зъбите,които са с третирани  коренови канали. Поради причинате, че е по-сигурна опора  на слабите девитализирани зъби. Тъй като е непрозрачен (опалесцентен),  е по-подходящ за задните зъби.

Високопрозрачният цирконий от своя страна ви дава превъзходен външен вид, който много добре може да имитира  естествените ви зъби. Той е по-подходяща за предни зъби. Има якост  която е  по-висока от тази на металокерамичните конструкции. 

Предимства на циркониевите корони: прекрасен външен вид, 100% биосъвместимост за меките тъкани, много точна изработка (CAD/CAM ), изключителна издържливост, безметална конструкция.

Недостатъци: висока цена, могат да доведат до абразио (изтриване) на срещулежащите зъби (особено за задни зъби).

Цените  варират значително в зависимост от страната, в която живеете, от опита на зъболекаря и зъботехникът, осигуряващ лечението, размера на короната / зъба. Обикновено обаче е вярно, че цирконият е най-скъпият тип зъбна корона. За съжаление, повишената издръжливост, естественият външен вид и биосъвместимостта води до високата си  цена …

Цените в САЩ са около 1500 долара на корона и около 800 паунда  в Обединеното кралство. Моля, имайте предвид, че това е само груба оценка на средната цена. Циркониевите корони струват около $ 300 / £ 230 в Индия, $ 550 / £ 400 в Унгария и $ 650 / £ 460 в Мексико.

В България цените също варират изключително много от 400 лв. до 800-900лв. приблизително.

За повече информация, очакваме вашите въпроси.