Блог

Сънна Апнея

Що е то  сънна апнея?

Сънната апнея се предизвиква от многократно повтарящи се смущения на дишането докато спим. 

Главните неприятни последствия от това състояние са:

  • нарушено качество на съня 
  • да спомага скърцането със зъби или бруксизъм
  • хронична умора

Апнеята може да бъде обструктивна (свързана с горните дихателни пътища), централна (свързана с мозъка) или комбинирана

При обструктивната,  човек спира да диша за кратък момент по време на сън, защото мускулите в областта на гърлото се отпускат и свиват при което се лимитира въздухът, който достига белия дроб.

В този момент се предизвиква микросъбуждане (кратко несъзнателно събуждане), което дава сигнал на мозъка, че организмът не получава достатъчно кислород следователно мозъкът подава сигнал към мускулите да отпуснат горните дихателни пътища, за да може човекът да продължи да диша спокойно. Целият процес може да бъде придружен с шумно хъркане.  Също така апнеята може да се дължи на стеснение на дихателните пътища поради – доброкачествени разраствания.

Обструктивната апнея е основен рисков фактор за развитието на бруксизъм – една от основните хипотези е, че сънната апнея причинява епизоди от търкане на зъбите по време на сън. Движенията на долната челюст помагат да се увеличи обема на въздуха, който вдишваме. Но тези търкания могат дългосрочно да увредят зъбите ни и да имаме скованост в дъвкателните мускули сутрин.

Широко разпространено е вярването, че малките деца си търкат зъбите по време на сън понеже имат глисти, а е възможно мозъка на детето да страда от липса на кислород.

baby-gb93979f8d_640

Апнеята може да се диагностицира и както в домашни условия, така и в специализирани клиники – в България такова изследване може да се направи в център МБАЛ Свети София, където се проследяват всички действия на пациента докато спи

Друг вариант за диагностициране е вашият дентален медик – който може да ви насочи какво да предприемете за справяне с проблема. Възможно е да имате нужда от консулт със специалист по УНГ.

Съществуват апарати, които подобряват качеството на живота на хора с апнея. Основно апаратите са два вида:

  •  Системи подаващи кислород по време на сън
  • Апаратчета, които водят до освобождаване на дихателните пътища

Вторите апарати се изработват от зъботехници по задание на денталния медик и се използват за домашно лечение. След поставянето на апарата долната челюст отива напред посредством фиксацията на двете челюсти и се освобождава дихателния път. 

download

Прилагат се през нощта докато спите, като тяхната функция е да държат устата отворена дотолкова, за да можете да си поемате достатъчно въздух докато спите и следователно хъркането да спре.

Мозъкът да бъде достатъчно обогатен с кислород и фазите на съня да протекат безпроблемно.

download

Ако и вие имате проблеми с хъркането, можете да се обърнете към нас за консултация и преглед – запишете си час в Dental Place Rocket София.